NEDERLAND TIP 5: AMSTERDAM

In een top 10 van Nederland mag Amsterdam absoluut niet ontbreken. Deze hoofdstad is veruit de grootste toeristische trekpleister van het land. Het woord ‘overtoerisme’ wordt geregeld gebruikt in combinatie met de naam Amsterdam. Als je de statistieken bekijkt dan is dat te begrijpen. Jaarlijks komen er bijna negen miljoen overnachtende toeristen naar Amsterdam. Dat zijn grotendeels buitenlandse bezoekers. Daar komt nog een hele berg aan dagjesmensen bovenop, die vanwege de afstand hoofdzakelijk uit Nederland afkomstig zijn. De enorme belangstelling voor Amsterdam roept steeds meer weerstand op bij de bewoners van de stad. Die zien de toeristen in toenemende mate liever komen dan gaan, omdat dat de leefbaarheid van de stad ten goede zou komen.

Dat Amsterdam zo geliefd is als vakantiebestemming zit hem natuurlijk voor een groot deel in het feit dat het een landelijke hoofdstad is. Hoofdsteden staan sowieso al in de belangstelling van stedentrippers. Vaak vind je de meest toonaangevende musea van een land in de hoofdstad. Dat is ook zo in Amsterdam. Vooral met het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis heeft de stad een paar serieuze publiekstrekkers binnen de stadsgrenzen. Tel daar het unieke grachtenstelsel met de historische grachtenpanden bij op en je hebt een ijzersterke combinatie.

Een onderdeel waar men in Amsterdam eigenlijk steeds minder trots op is, is het imago dat in deze stad alles mag en kan. Amsterdam is de belichaming van ‘sex, drugs & rock ’n roll’. Dat vertaalt zich in de coffeeshops waar men niet voor de koffie komt en het Red Light District waar openlijk betaald wordt voor vleselijke diensten. Niet voor niets dat bezoekers uit landen die conservatiever zijn dan Nederland (en dat zijn er heel wat) hier van alles komen doen wat in eigen land onmogelijk, lastig of duur is.

Uitgaan in Amsterdam

Op het gebied van uitgaan en amusement valt er in Amsterdam heel wat te beleven. De stad telt meer dan 1000 restaurants, ongeveer 1500 cafés en bars en enkele tientallen discotheken. Je hoeft hier niet te verhongeren of te verdorsten. Het leuke van uit eten in Amsterdam is dat er keuze is uit veel verschillende keukens. Daarnaast is Amsterdam natuurlijk ook een plek om echte Nederlandse lekkernijen te proberen zoals poffertjes, Hollandse kaasplankjes, stroopwafels en kroketten.

Amsterdam telt meer dan tien bioscopen en ruim vijftig theaters en concertzalen. Wie lekker een avondje weg wil in Amsterdam die heeft volop mogelijkheden om allerlei soorten voorstellingen en optredens bij te wonen. Plekken zoals het DeLaMar Theater, het Koninklijk Theater Carré, De Kleine Komedie en de Stadsschouwburg Amsterdam bieden een gevarieerd programma waarbij er voor ieder wel wat wils te vinden is.

uitgaan in Amsterdam

De grachten van Amsterdam

Amsterdam heeft het geluk dat veel van de middeleeuwse grachten nog steeds intact zijn. De waterwegen vormen een fijnmazig netwerk binnen de Amsterdamse binnenstad. Aan de grachten zijn tal van historische panden te bewonderen. De zogenaamde grachtengordel staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waardoor deze grachten in zijn geheel ene beschermd stadsgezicht vormen: de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht.

Je kunt langs deze grachten wandelen, maar de drukst bezochte attractie van Amsterdam wordt gevormd door de rondvaartboten. Tijdens een bijna één uur durende rondvaart krijg je de grachtenpanden vanuit een uniek perspectief te zien. Gedurende de tocht wordt er van alles verteld over Amsterdam, de grachten en de panden die je onderweg ziet. Vooral de gevels zijn bijzonder. Eigenlijk is je bezoek aan Amsterdam niet compleet zonder een boottocht over de grachten.

De grachten van Amsterdam

Bezienswaardigheden

We kunnen een aparte website wijden aan de vele bezienswaardigheden van Amsterdam. Sterker nog, er zijn al tal van sites die zich helemaal focussen op alles wat je in Amsterdam kunt zien en doen. Wij zullen ons beperken tot een aantal highlights die je volgens ons niet mag missen als je een dag naar Amsterdam gaat.

Van Gogh Museum

Volgens critici was Vincent van Gogh als kind niet buitengewoon getalenteerd, maar uiteindelijk heeft deze in Zundert geboren kunstenaar uit weten te groeien tot één van de meest bekende Nederlandse schilders ooit. Zijn werken hangen verspreid over de wereld. De grootste collectie schilderijen, tekeningen en brieven van Van Gogh wordt tentoongesteld in het Amsterdamse Van Gogh Museum. Een must-visit voor kunstliefhebbers.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam is dé plek om de Nederlandse kunstgeschiedenis in levende lijve te zien. Hier kun je werken van meesters zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Jan Steen bewonderen. Het 453,5 bij 379,5 centimeter grote olieverfschilderij ‘De Nachtwacht’ wordt als het absolute topstuk uit de collectie gezien. De collectie schilderijen beslaat de periode 15e tot en met negentiende eeuw. Voor moderne en hedendaagse kunst kun je terecht in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Anne Frank Huis

Wie heeft er nog nooit gehoord van ‘Het Achterhuis’; het dagboek dat het Joodse meisje Anne Frank schreef tijdens de onderduikperiode in Amsterdam? Dit boek behoort tot de meest gelezen boeken ter wereld. Het vertelt het verhaal van de familie Frank ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het grootste deel is geschreven vanaf het moment dat Anne en haar familie ondergedoken zat voor de nazi’s. Hierdoor is er een uniek document ontstaan dat het verhaal vertelt van een pubermeisje dat haar gedachtes en belevenissen in deze bijzondere situatie vastlegde. Het huis waar de familie Frank tijdelijk woonde, is tegenwoordig een museum: het Anne Frank Huis. Wie het wil bezoeken, zal vooraf moeten reserveren. De vraag naar entreetickets is groter dan het aanbod.

Markten

Al eeuwenlang worden er in Amsterdam allerlei markten gehouden. Enkele van deze markten zijn voor toeristen de moeite waard. Onze favoriet is de Waterloopleinmarkt. Dit is een vlooienmarkt die zes dagen van de week gehouden wordt op het Waterlooplein. Alleen op zondag wordt deze niet gehouden. Op deze markt kun je heerlijk snuffelen tussen tweedehands spullen, antiek en curiosa. De bekendste markt van Amsterdam is de Alert Cuypmarkt. Hier kun je echt van alles kopen, inclusief Hollandse lekkernijen zoals stroopwafels en haring. Het is vooral de typische Amsterdamse sfeer die deze bijna dagelijkse markt zo uniek maakt. Echt Nederlands is de drijvende bloemenmarkt. Dagelijks kun je op deze markt aan de Singel verse bloemen en planten kopen, of bloembollen meenemen om thuis je eigen fleurige bloemen te kweken. Het zijn vooral de toeristen die hier inkopen doen.

markt in Amsterdam

Begijnhof

Nederland telt slechts twee grote begijnhoven: eentje in Breda en eentje in Amsterdam. Het Amsterdamse hofje ligt in het historische centrum van Amsterdam, bij de Singel. Het begijnhof is eind 14e eeuw gesticht en daarmee één van de middeleeuwse plekken in de stad die nog intact is. Het begijnhof is een unieke oase van rust in het tegenwoordig zo enorm drukke Amsterdam. Je kunt hier goed zien wat een begijnhof is en hoe daar vroeger geleefd werd. Hoewel er officieel geen begijnen meer wonen, worden de woningen aan de begijnhof ook tegenwoordig alleen maar bewoond door alleenstaande katholieke vrouwen of weduwen.

Meer over Amsterdam

5x zien & doen in Amsterdam
Amsterdam bezienswaardigheden top 10
Amsterdam in 24 foto’s
Amsterdam in één dag
Amsterdam tips
Amsterdam voor beginners