Als je onze site bekijkt, dan zie je 9 onderwerpen die een eigen pagina hebben gekregen zoals steden, musea, natuurparken en mooie dorpjes. Nederland telt daarnaast verschillende bezienswaardigheden die niet onder één van deze onderwerpen thuishoort, maar zeker op een website met de hoogtepunten van Nederland thuishoort. Wij hebben hier een aantal Nederlandse bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn op een rijtje gezet.
NEDERLAND TIP 10: BEZIENSWAARDIGHEDEN
Keukenhof
Relatief gezien is de Keukenhof de best bezochte bezienswaardigheid van Nederland. Dat komt omdat dit enorme bloemenpark nog geen twee maanden per jaar open is en in die korte tijd vaak rond een miljoen bezoekers trekt. Hier laat Nederland zien wat voor prachtige voorjaarsbloemen er in ons land gekweekt worden. Op het landgoed van Kasteel Keukenhof worden de bolgewassen van bedrijven uit de omgeving van Lisse tentoongesteld. Het resultaat is een enorm park dat vol staat met kleurrijke bloemen. In totaal worden er in de winter miljoenen bloembollen geplant die vanaf maart in volle bloei komen te staan.
Deltawerken en Neeltje Jans
Nederland voert al eeuwen strijd tegen het water. Vanwege de verstrekkende gevolgen van mogelijke overstromingen, werd al in 1942 een plan gepresenteerd om het zuiden van Nederland te beschermen tegen de zee. Er was daarvoor al de conclusie getrokken dat de dijken te laag waren. Na de watersnoodramp die Zeeland op 21 februari 1953 trof, werd de Deltacommissie geïnstalleerd. Hier is het Deltaplan uit voortgevloeid dat uiteindelijk geleid heeft tot de Deltawerken. Het heeft uiteindelijk tot 1997 geduurd om alles te realiseren. Het verdedigingssysteem wordt als een wonderlijk project gezien, dat wereldwijd veel aanzien heeft. Op het centraal in de Deltawerken gelegen eiland Neeltje Jans is een informatie- en attractiepark geopend. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien met (visuele) informatie.
Zuid-Limburg
Het meest zuidelijke deel van Nederland is Zuid-Limburg. Deze regio ligt in het zuiden van de provincie Limburg. Het landschap van Zuid-Limburg wijkt af van de rest van Nederland. Het is hier vooral heuvelachtig in plaats van vlak. Daardoor is Zuid-Limburg enorm in trek onder wandelaars en fietsers. Die hebben hier dankzij de hoogteverschillen totaal andere omstandigheden dan elders in Nederland. Je vind hier het hoogste punt van Nederland: de Vaalserberg. Het hoogste punt ligt 322,4 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt ligt bij het Drielandenpunt, waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland bij elkaar komen. Hier staan twee uitkijktorens: de Wilhelminatoren in Nederland en de Koning Boudewijntoren in België.
De heuvels van Zuid-Limburg bestaan deels uit krijtsteen en kalksteen. Door de winning van deze gesteentes zijn er enorme gangen ontstaan, die men onterecht mergelgrotten noemt. Het zijn immers geen natuurlijke grotten. Neemt niet weg dat deze grotten een geliefde bezienswaardigheid vormen, met name de mergelgrotten bij Valkenburg. Met dit stadje is meteen een belangrijke toeristische plaats in Zuid-Limburg genoemd. Dit is samen met hoofdstad Maastricht een drukke toeristische bestemming in het zuiden van Limburg. Het barst er van de accommodaties, horeca en winkels.
Hunebedden
Op het moment dat je voor het eerst een hunebed ziet, zul je je misschien afvragen wat deze gestapelde stenen voor doel hebben. Wikipedia die geeft een zeer duidelijke omschrijving: “Een hunebed of dolmen is een megalithische (Oudgrieks: μέγας (megas) = groot, λίθος (lithos) = steen) grafkamer uit het neolithicum (4000-3000 v.Chr.) die bestaat uit ten minste drie maar vaak (veel) meer staande draagstenen, overdekt door een (of meer) deksteen.”
Het zijn dus prehistorische grafkamers van ongeveer vijf- tot zesduizend jaar oud. In Nederland hebben er naar schatting 80 tot 100 hunebedden gestaan, voornamelijk in de huidige provincie Drenthe. Tegenwoordig zijn er nog 54 over: 52 in Drenthe en 2 in Groningen. Je kunt de hunebedden wandelend of fietsend gratis ontdekken. Het eventueel te bezoeken Hunebed Centrum vraagt wel entreegeld.
Zaanse Schans en Kinderdijk
Nederland wordt weleens afgebeeld als het land van de molens, tulpen en de klompen. Nou denken buitenlandse toeristen, en kennelijk vooral Amerikanen, weleens dat ons land vol staat met windmolens en tulpen. Dat tulpen echte voorjaarsbloemen zijn en vooral zeer lokaal geteeld worden, valt ze dan vies tegen als ze hier in de zomer op vakantie komen. De typische Nederlandse windmolens kun je wel het hele jaar door zien. Er zijn twee plekken waar je een vrij grote verzameling aan molens kunt zien: Kinderdijk en de Zaanse Schans. Op beide locaties kun je gratis rondwandelen, alleen het bezoeken van de museummolens kost entreegeld.
Kamp Westerbork
Een gezellig dagje uit is het niet, maar Herinneringscentrum Kamp Westerbork is zeker leerzaam. Het vertelt één van de meest gruwelijke hoofdstukken uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit Kamp Westerbork werden tijdens de oorlog meer dan honderdduizend mensen, hoofdzakelijk Joden, per trein gedeporteerd. Zij kwamen terecht in concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. De meesten hebben de oorlog niet overleefd. Het museum vertelt het verhaal van het kamp en de mensen die hier verbleven hebben. Op het terrein staan nog enkele restanten en meerdere monumenten, waaronder het Nationaal Monument Westerbork.