NEDERLAND TIP 9: PRETPARKEN EN DIERENTUINEN

Voor een klein land zoals Nederland zijn we goed bedeeld met pretparken, speeltuinen en dierentuinen. Zo behoort De Efteling tot de best bezochte pretparken van Europa. En begrijpelijk, als je kijkt wat er hier in al die jaren weggezet is. De Efteling is uitgegroeid tot een bestemming waar jong en oud veel plezier aan kunnen beleven. Nederland telt meer pret- en themaparken die de moeite waard zijn om een dag te besteden. Sommige daarvan richten zich op een bepaalde leeftijdscategorie of doelgroep. Zo is Julianatoren vooral de moeite waard voor kinderen tot ongeveer 12 jaar. Walibi Holland is een attractiepark waar het vooral – maar niet alleen – om achtbanen gaat.

Dierentuinen

Nederlanders zijn ook fervente bezoekers van dierentuinen en dierenparken. Verspreid over Nederland zijn er waardig wat van deze parken te vinden. Soms zijn het grote dierentuinen zoals Diergaarde Blijdorp en Artis, soms zijn het wat kleinere parken met een meer bescheiden aanbod van diersoorten. Tot slot zijn er een aantal dierenparken die zich specifiek op een diersoort of groep diersoorten richt. Zo bezoek je de Apeldoornse Apenheul vooral om verschillende soorten primaten te bewonderen. In Harderwijk kun je het Dolfinarium bezoeken waar zeedieren zoals dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen en pinguïns centraal staan.

Over het nut van dierentuinen en wat voor impact het heeft op de in gevangenschap levende dieren, heerst veel controverse. Vroeger was het heel normaal dat je dieren opsloot om ze als een soort van objecten tentoon te stellen aan mensen. Tegenwoordig is niet iedereen het ermee eens dat het de dieren geen schade zou berokkenen. Het tegengeluid dat je hoort is dat het in een beschermde omgeving houden en fokken van dieren ertoe bijdraagt dat bepaalde diersoorten niet verdwijnen. Wij nemen hier geen standpunt in. Het is een ieder vrij om een dierentuin te bezoeken of juist te negeren.

Enkele parken uitgelicht

Uit het grote aanbod van attractieparken, dierentuinen en aanverwante parken, zijn er een paar die we graag eruit willen lichten. Dit zijn plekken in Nederland die volgens ons onderscheidend zijn of op andere wijze meerwaarde bieden.

De Efteling

Het grootste en meest bekende themapark van Nederland staat in Kaatsheuvel: de Efteling. Dit attractiepark is uitgegroeid van een bescheiden sprookjesbos tot een geweldig familiepark waar je je gemakkelijk meerdere dagen bezig kunt houden. Niet voor niets dat er in de loop der jaren niet alleen expansie binnen het park zelf plaatsgevonden heeft, maar er is ook gewerkt aan het toevoegen van accommodaties zoals het Efteling Hotel en Efteling Bosrijk.

Door de goede mix aan rustige attracties, familiegezelligheid en thrillseekers is de Efteling een prima bestemming voor alle leeftijden. Niet voor niets dat hier driegeneratie-vakanties gehouden worden. Bekende figuren uit de Efteling zijn Lange Jan, Holle Bolle Gijs (‘papier hier’) en Pardoes. Op momenten dat er speciale kortingsacties lopen voor de Efteling dan zie je de belangstelling toenemen.

Meer over de Efteling

Diergaarde Blijdorp

De Rotterdamse Diergaarde, die tegenwoordig vooral Diergaarde Blijdorp genoemd wordt, is een van de oudste en meest populaire dierentuinen van Nederland. De geschiedenis startte in 1855, toen aan de Kruiskade een vogeltuin ingericht werd. In de loop der jaren is Blijdorp alsmaar gegroeid, totdat de maximaal beschikbare ruimte bereikt was. Eind vorige eeuw heeft er een grootscheepse herindeling van de dieren plaatsgevonden, wat geleid heeft tot een totaal ander uiterlijk van deze geliefde Zoo. Het in 1988 bedachte masterplan leidde tot een hernieuwd succes van Diergaarde Blijdorp. Het lukt deze dierentuin om de nummer 2 van Nederland, het Amsterdamse Artis, voor te blijven in de bezoekersstatistieken.

Walibi Holland

Midden in de Flevopolder ligt Walibi Holland. Ooit is dit pretpark begonnen als Flevohof, totdat het un 1992 failliet ging nadat het 21 jaar lang geopend is geweest. Twee jaar later heropende het park onder de naam Walibi Flevo, nadat de Belgische Walibi Group het overgenomen had. Gezapige attracties zoals de ballenbak en modeltreintjes maakten plaats voor meer bloedstollende attracties zoals de toentertijd vernieuwende achtbaan Condor. Van 2000 tot 2004 heette het park Six Flags Holland en vervolgens kreeg het zes jaar lang de naam Walibi World. Het pretpark is inmiddels getransformeerd tot een modern themepark waar je uiteenlopende attracties hebt. Spanning en snelheid zij twee kernwoorden in Walibi Holland.

Wildlands Adventure Zoo Emmen

Dierenpark Emmen, dat ook wel bekend stond als Noorder Dierenpark, behoorde lange tijd tot de betere dierentuinen van Nederland. Door veroudering en toenemende concurrentie nam de belangstelling voor deze dierentuin af. Vlak nadat een faillissement ternauwernood afgewend kon worden, begon het park aan een nieuw hoofdstuk. Het nieuwe park is ingedeeld in drie (klimaat) zones, met ieder hun eigen dieren en bijbehorende aankleding. Wildlands heeft even zijn vorm moeten zoeken en heeft al wat aanpassingen ondergaan. Enkele jaren later werd Wildlands uitgeroepen tot beste dierentuin van Nederland. Er is gekozen voor grotere oppervlakten waarop verschillende diersoorten leven. Dit komt meer overeen met de werkelijkheid. Dat is beter voor zowel de bezoekers als voor de dieren.

Julianatoren

In de Gelderse stad Apeldoorn kunnen kinderen zich al sinds het jaar 1910 vermaken in het pretpark Julianatoren. Dit park is vernoemd naar toren waar het bij ligt. Het is een vrij compact park, maar waar stiekemweg best veel te doen is voor de kinders. Voordat je met een auto vol pubers richting Gelderland rijdt: het park richt zich op kinderen tot de leeftijd van ongeveer 10 tot 11 jaar. Oudere kinderen zullen zich in Julianatoren al snel te oud en te groot voelen. Julianatoren is voor kinderen vanaf een jaar of 2 tot 3 al de moeite waard.

Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is al jarenlang een geliefde plek om dieren te bewonderen. Een redelijk deel van de gehuisveste dieren leeft wel in gevangenschap, maar heeft een ruimere leefomgeving dan dieren die in een doorsnee dierentuin leven. De gedachte achter Beekse Bergen is dat je met de eigen auto door het park rijdt, alsof je een soort van safari aan het beleven bent. Vanuit de auto kun leeuwen, giraffes en zebra’s spotten. Later zijn hier de wandelsafari en bootsafari aan toegevoegd.