NEDERLAND TIP 8: STRANDEN

Niet iedere Nederlander beseft het, maar met in totaal 523 kilometer aan kustlijn, waarvan ruim vierhonderd kilometer uit zandstrand bestaat, zitten we hier in een bevoorrechte positie. Tal van Europeanen moeten honderden kilometers en soms zelfs meer dan duizend kilometer reizen voordat ze een zeestrand bereiken. Bij ons liggen de stranden vaak letterlijk om de hoek. Een beetje de verst mogelijke afstand binnen Nederland naar een Noordzeestrand bedraagt ongeveer 225 kilometer. Dat is de rijafstand vanuit het Limburgse dorp Vaals naar het strand van de Zeeuwse kuststad Vlissingen. Als er geen files of opstoppingen zijn, dan zou je die afstand in ongeveer 2,5 uur moeten afleggen. Een aardig eindje, maar in principe is het wel te doen binnen een dag om heen en weer te rijden. Wie van het openbaar vervoer afhankelijk is, die heeft in dat geval een langere reistijd: ruim 5 uur. Het strand van Scheveningen is in dat geval beter bereikbaar met een ongeveer één uur kortere reisduur.

De stranden van Nederland lenen zich prima om te zwemmen, te wandelen, te zonnebaden of op andere wijze actief bezig te zijn. Denk aan MTB-en, (kite)surfen of vliegeren. De Nederlandse stranden hebben bij ieder weertype wel iets te bieden. Tijdens zomerse dagen is het natuurlijk een heerlijke plek om enigszins af te koelen of een kleurtje op te doen. Op stormachtige dagen is het juist gaaf om de elementen der natuur te ervaren tijdens het uitwaaien. Daarnaast is het strand voor velen een plek waar je, ongeacht het weer, even tot rust kunt komen. Even weg van de drukte en het geluid. Het ruisen van de zee heeft een ontspannende werking op de mens. Alleen daarom al zou ieder mens een paar keer per jaar richting de kust moeten rijden.

De meeste Nederlandse stranden bestaan uit fijn zand. De breedte varieert per plek en het moment van de dag. Bij vloed zijn de strand soms beperkt tot enkele meters. Lokaal zie je soms het water op tot aan een dijk komen, zoals bijvoorbeeld in het Zeeuwse dorp Zoutelande. Dan blijft er tijdelijk niet zoveel strand over. Tijdens eb kunnen de Noordzeestranden honderden meters breed zijn. Bijvoorbeeld in Ouddorp zie je dat het strand tijdens eb enorme dimensies heeft.

strand in Nederland

Voorzieningen

De meeste Nederlandse stranden hebben goede voorzieningen. Dit is wel enorm plaats- en tijdsafhankelijk. Zo vind je op en langs de stranden horeca in allerlei soorten en maten. Soms is er sprake van een klein verkooppunt van drankjes en snacks, soms tref je grote beachclubs waar je je heerlijk in de watten kunt laten leggen terwijl de zonnestralen je huid verwarmen. Sommige badplaatsen kennen bijna een aaneenschakeling van zogenaamde strandtenten. Denk bijvoorbeeld aan Scheveningen, Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk aan Zee. Sommige strandpaviljoens liggen op rustigere plekjes, waardoor je ook nog eens kunt genieten van een weids uitzicht. Bij de horecazaken kun je natuurlijk toiletten verwachten. Soms hebben ze ook douches. Verder kun je op verschillende stranden vaak zaken als losse toiletten, kleedhokjes en douches verwachten. Reddingsbrigades en strandwachten zie je vooral op de drukkere stranden.

Badplaatsen

Nederland telt tal van badplaatsen. Druk bezocht zijn de al eerder genoemde plaatsen Ouddorp, Scheveningen, Bloemendaal, Zandvoort en Noordwijk. Maar is drukbezocht ook automatisch goed? De populairste stranden van Nederland danken deze status vaak vooral aan de ligging, bereikbaarheid en de hoeveelheid horeca. Een goed strand betekent voor sommigen juist dat je niet hutjemutje ligt. Zo komen we zelf graag op de stranden van Cadzand-Bad, Zoutelande, Domburg en Dishoek. Ook van de stranden op de Waddeneilanden zijn we erg gecharmeerd. Maar zijn dit dan ook automatisch de beste stranden en badplaatsen? Nee, dat hoeft niet. Smaken verschillen. Kijk vooral goed wat voor soort strand het beste bij jouw persoonlijkheid en wensen past. Er is op internet meer dan voldoende informatie te vinden over de individuele stranden van Nederland.

Strand van Zoutelande

Dieren

Op en rond het strand kun je allerlei dieren spotten. Denk aan allerlei vogels, waaronder natuurlijk zeemeeuwen, maar ook aan zoogdieren zoals zeehonden. Op het strand kun je allerlei schelpen ontdekken. Soms zijn de weekdieren die in de schelp zitten of zaten nog niet zo lang geleden overleden. Dat ze eenmaal op het strand aangespoeld doodgaan, is een zekerheid. Andere dieren die je op het strand aan kunt treffen zijn kwallen, krabbetjes of een aangespoelde inktvis. Dode vissen behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Qua insecten moet je denken aan strandvliegen, zandvlooien en verschillende keversoorten. Wespen laten zich in augustus en september ook geregeld zien op de stranden, vooral in de buurt van afvalbakken waar resten van eten en drinken te vinden zijn.

Wil je met je eigen dier het strand bezoeken, bijvoorbeeld met je hond(en) of paard? Houd er dan rekening mee dat je niet overal en altijd met je hond of paard het strand op mag. Vaak gelden beperkingen voor bepaalde seizoenen en tijden. Zo is de kans redelijk dat op de drukkere stranden honden en paarden tijdens het zomerseizoen niet welkom zijn. Vaak geldt een beperking alleen maar overdag. Andere regels waar je rekening mee moet houden zijn een mogelijke opruimplicht van uitwerpselen (ook voor paarden) en een aanlijnplicht voor honden. Informeer je daarom goed voordat je een strand wilt bezoeken met je eigen dier(en).

Het weer op het strand

In Nederland hebben we te maken met een gematigd zeeklimaat, waarbij de invloed van het zeewater groot is. In de winter zorgt de aanwezigheid van de Noordzee voor opwarmend effect. In de zomer is er vooral sprake van een tempering van de warmte. Hoe het weer exact is, heeft veel effect van de beleving op het strand. Een aflandige wind zorgt er vaak voor dat je lekker beschut kunt liggen of zitten op het strand. Helaas zorgt zo’n wind ook voor een onderstroming richting het land. Dat kan leiden tot de aanwezigheid van kwallen.

Goed om te weten dat de temperaturen aan de kust vaak lager liggen dan landinwaarts. Die verschillen kunnen behoorlijk zijn. Zeker als de wind ineens draait en vanaf de zee gaat waaien. Dit soort situaties komen vooral op de warmere voorjaarsdagen voor. Door een hoge temperatuur boven land en relatief koel zeewater kan er een zogenaamde zeewind ontstaan. Hierdoor wordt er koele lucht landinwaarts geblazen, waardoor de temperatuur tot wel tientallen kilometers diep flink kan dalen. Dit verschijnsel komt vooral in de middag voor. In de winter en tijdens de nacht profiteren de kustgebieden vaker van het feit dat op dat moment het zeewater relatief warm is. Hierdoor koelt het minder snel af langs de kust.

zeewater

Zeewatertemperaturen

Het zeewater van de Noordzee wordt niet altijd als aangenaam ervaren. In de winterperiode ligt de gemiddelde zeewatertemperatuur langs de Nederlandse Noordzeekust gemiddeld tussen de 4 en 6 graden Celsius. Lokaal kan het iets koeler of warmer zijn. In de loop van het jaar warmt de Noordzee op. Dat begint zo ongeveer halverwege maart. In april en mei is het water al iets minder koud: van ongeveer 7 tot 8 graden begin april tot ongeveer 11 tot 14 graden aan het einde van mei. In de zomermaanden juli en augustus is het zeewater opgewarmd tot ongeveer 20 graden. Soms iets warmer, zeker tijdens de warmere jaren. In de loop van september koelt de Noordzee stap voor stap af.