FIETSEN IN NEDERLAND

Nederland is een echt fietsland. De gemiddelde Nederlander kan niet zo lang nadat de eerste stapjes gezet zijn, al de eerste meters op een fietsje maken. Zij het in het begin wel met zijwieltjes ter ondersteuning. Niet veel later worden de eerste kilometers op twee wielen gemaakt. Buitenlandse toeristen verbazen zich geregeld als ze zien met wat voor gemak wij ons op de tweewieler een weg banen door het hedendaagse verkeer. Soms met twee kinderen erbij, soms met bijna voor een week aan boodschappen aan het stuur en op de bagagedrager. Wij Nederlanders fietsen veel en blijven dat vaak tot op late leeftijd doen. Zeker nu de zogenaamde e-bikes steeds populairder worden, zie je dat het aantal jaren dat Nederlanders fietsen alsmaar toeneemt.

Ontdek Nederland op de fiets

Een geweldige manier om Nederland als toerist te ontdekken is dan ook per fiets. Duizenden kilometers aan fietspaden staan ter beschikking en een groot aantal mooie fietsroutes zijn eenvoudig te volgen via de speciaal hiervoor aangebrachte bordjes, plattegronden en paaltjes.

Iets wat we zelf bijna standaard doen als we een stad bezoeken, is het boeken van een georganiseerde fietstour. Als deze beschikbaar is natuurlijk. Gelukkig is het aantal fietstours de afgelopen jaren flink toegenomen. Dankzij het Nederlandse Baja Bikes, dat Europees marktleider is op het gebied van fietstours, kun je inmiddels in een groot aantal Nederlandse steden deelnemen aan een boeiende fietstour. Het is een gezonde en leuke manier om een bestemming te ontdekken.

fietsen in Nederland

Verschillende fietstours

Er zijn verschillende soorten fietstours. De meest voorkomende hebben het thema ‘highlights’, waarbij je in 2 tot 3 uur tijd de hoogtepunten van een bestemming bezoekt op de fiets, terwijl een ervaren enthousiaste gids je alles vertelt over de stad en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Daarnaast zijn er vaak nog speciale tours, zoals specifiek voors studenten of gezinnen met kinderen. De rondleidingen per fiets met privégids zijn ideaal voor wie met een eigen groep op pad wil. Op deze manier kan de route aangepast worden aan de wensen van de groep.

Soms zijn de fietstours enorm specifiek passend voor een bestemming, zoals een Kaastour in Gouda of een Haventour in Rotterdam.

Reserveren verplicht, maar annuleren mag gratis

Bij Baja Bikes is reserveren verplicht. Op die manier weet de locale aanbieder hoeveel fietsen er nodig zijn en of er eventueel extra gidsen ingeschakeld moeten worden, omdat anders de groep te groot wordt. Het goede nieuws: in de meeste gevallen mag je gratis annuleren of wijzigen. Bij een privétour kan dat wat lastiger liggen, omdat de gids dan speciaal voor jou op komt draven. Voor de meeste andere tours geldt dat je altijd gratis mag annuleren of mag wijzigen. Bijvoorbeeld vanwege slecht weer of een wijzigingen van de plannen.

Op de site van Baja Bikes kun je per bestemming alle fietstours bekijken:

Fietstours in Nederland