NEDERLAND TIP 7: STEDEN

In onze top 10 voor Nederland hebben we de steden Amsterdam en Rotterdam geplaatst. Dat betekent niet dat dit de enige twee Nederlandse steden zijn die het bezoeken waard zijn. Sterker nog, in Nederland kun je uit tientallen steden kiezen waar je lekker een dag, een dagdeel of zelfs meerdere dagen naartoe kunt gaan. De meeste van deze steden bieden uitstekende opties om te winkelen, hebben prima plekjes om de inwendige mens te verwennen en kennen verschillende mogelijkheden om dingen te gaan zien en doen. Lelijke steden bestaan er niet in Nederland, hoewel er meerdere publicaties te vinden zijn over zogenaamde treurplekken of planologisch mislukte steden. Wij focussen ons liever op positieve zaken, dus op mooie of leuke steden.

Uit het grote aanbod van boeiende steden in Nederland, willen wij er graag een aantal uitlichten. Sommige van deze steden zijn voor de hand liggend, sommigen zijn wat minder bekend bij het grote publiek als een uitstekende stedentripbestemming.

Haarlem

Wil je niet de drukte en ellende van Amsterdam meemaken, maar wel een stad bezoeken die qua uiterlijk een soort van miniversie van onze nationale hoofdstad is? Dan is Haarlem een hele goede optie. Hier kun je varen over grachten, prachtige Hollandse gevels bewonderen en het oudste museum van Nederland bezoeken. Het stadsbeeld wordt gecompleteerd door de aanwezigheid van een typisch Nederlandse windmolen: de Adriaan. Deze herbouwde molen stamt oorspronkelijk uit het jaar 1779. Vergeet tijdens een bezoek aan Haarlem niet om één van de ruim twintig overgebleven hofjes te bezoeken.

Het verhaal ‘Haarlem in 12 uur‘ geeft een mooie impressie van een dag in Haarlem

Haarlem

Leeuwarden

Sinds de Friese hoofdstad Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa was, samen met de Maltese hoofdstad Valletta, is de toeristische belangstelling enorm toegenomen. Leeuwarden is de grootste stad van de Friese elf steden en behoort tot de oudste steden van Noord-Nederland. Het Van Harinxmakanaal is dominant aanwezig in de stad. Tot de bezienswaardigheden van Leeuwarden behoren meer dan 600 rijksmonumenten. Daarnaast heeft de stad verschillende beschermde stadsgezichten. Noemenswaardige bezienswaardigheden in Leeuwarden zijn de voormalige kanselarij, de Waag, de Blokhuispoort en de Jacobijnerkerk. Ook op het gebied van moderne architectuur valt er het nodige te zien in Leeuwarden, zoals de Averotoren en de NHL Hogeschool, die beiden door de Friese architect Abe Bonnema ontworpen zijn. Interessante musea zijn onder andere het Fries Museum, het Fries Verzetsmuseum, het Fries Landbouwmuseum en Museum De Grutterswinkel.

Gouda

Als Nederlander moet je Gouda een keer bezocht hebben en dan bij voorkeur op een dag dat de Kaasmarkt gehouden wordt. Dit historische tafereel kun je op donderdagen in het voorjaar en de zomer aanschouwen. Hier kun je zien hoe het verhandelen van echte Goudse kaas eeuwenlang plaatsgevonden heeft. Centraal op de markt staat het Oude Stadhuys Gouda, die geregeld bezocht kan worden. Het gotische stadhuis stamt uit de vijftiende eeuw. Een andere bezienswaardigheid in Gouda is de Sint-Janskerk. Deze gotische kruiskerk staat bekend om de prachtige gebrandschilderde raampartijen. O ja, als je in Gouda bent, vergeet dan niet om een verse stroopwafel te nuttigen. Deze typisch Nederlandse lekkernij komt van oorsprong uit Gouda.

Eindhoven

De provincie Noord-Brabant telt verschillende interessante steden, waarbij steevast de bourgondische inslag als één van de grote kwaliteiten benoemd wordt. En terecht, want Brabanders houden van lekker eten en drinken. Dat kun je tijdens je stedentrip naar Eindhoven dan ook prima doen. Maar er is meer te zien en doen. Deze stad is vooral dankzij de industrie groot geworden. Het automerk DAF is in Eindhoven groot geworden en wie kent Philips niet? Dit elektronicaconcern heeft zijn wortels in Eindhoven. Het bedrijf is jarenlang de grootste werkgever in de regio geweest. De Philips-roots zijn op verschillende wijzen zichtbaar. Zo is de Philips Lichttoren een bekend bouwwerk in het centrum en is de hippe stadswijk Strijp-S ontwikkeld op een voormalig fabrieksterrein van Philips. Het DAF-Museum en het Philips Museum behoren naast het Van Abbemuseum tot de populairste musea van Eindhoven.

Eindhoven

Delft

De Zuid-Hollandse stad Delft staat vooral bekend vanwege de band met ons koningshuis, als studentenstad en als de plek waar al jarenlang het beroemde aardewerk geproduceerd wordt dat wij als ‘Delfts Blauw’ kennen. Willem van Oranje, onze Vader des vaderlands, is hier in 1572 komen wonen. In 1584 werd hij in het huidige Prinsenhof vermoord door de Fransman Balthasar Gerards. Twee kogelgaten zijn als stille getuigen van deze moord te zien in het Prinsenhof. Naast bezienswaardigheden zoals de Nieuwe Kerk, het museum van Royal Delft en het Vermeer Centrum is Delft vooral een gezellige stad waar je heerlijk kunt winkelen en uitstekend uit kunt gaan. Het studentenleven van Delft draagt hier een flink steentje aan bij.

Zwolle

Nederland telt meerdere zogenaamde Hanzesteden. Deze rond de Oostzee en Noordzee gelegen steden waren handelssteden die lid waren van het Hanzeverbond, dat tussen de veertiende en eind zestiende eeuw zeer invloedrijk was. Nederlandse Hanzesteden waren onder andere Zutphen, Stavoren, Deventer, Venlo en Zwolle. Ieder van de voormalige hanzesteden is de moeite van het bezoeken waard. Wij willen specifiek Zwolle eruit pikken omdat we ons prima vermaakt hebben in deze Overijsselse stad. Zo ontdekten we dat Zwolle een bourgondische stad is. Verder zijn er tal van bezienswaardigheden te zien zoals De Glazen Engel, de oude vestingwerken, de Herman Experience en Museum de Fundatie. Dit museum voor beeldende kunst behoort tot de topmusea van Nederland.

Het verhaal ‘Zwolle in 12 uur: verrassend Zwolle‘ geeft een mooie impressie van een dag in Zwolle

Zwolle

Den Haag

Den Haag, of deftiger gezegd ‘s-Gravenhage, is qua inwoneraantal de derde stad van Nederland. Bij Den Haag horen twee badplaatsen: Kijkduin en Scheveningen. Hierdoor kun je stad en strand prima combineren in een stedentrip. Den Haag is de stad waar de Nederlandse regering en het parlement gevestigd zijn. Het Binnenhof behoort tot de absolute topbezienswaardigheden van Den Haag. Andere leuke plekken om te ontdekken van het Mauritshuis, het Haags Historisch Museum en de Panorama Mesdag. Een topper voor jong en oud is Madurodam, waar je Nederland in het klein kunt bewonderen. Een persoonlijke favoriet van ons is ‘Escher in het paleis’, dat gewijd is aan de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Verder vinden wij Den Haag een geweldige stad om te winkelen!

Over Den Haag hebben we meerdere inspiratieverhalen geschreven:
Den Haag in 12 uur: kunst en gastronomie in Den Haag
Den Haag in 12 uur: een andere kant van Den Haag

Den Haag