NEDERLAND TIP 4: ROTTERDAM

Vroeger beperkten veel toeristen zich tot de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Op het moment dat Amsterdam steeds drukker en daardoor duurder werd, kwam men er ineens achter dat er nog veel meer leuke steden te vinden zijn in Nederland die de moeite waard zijn voor een stedentrip. Zo ook het geliefde reismerk Lonely Planet. Zij plaatsten Rotterdam in 2016 in hun top 10 van ‘top cities in the world’. De Zuid-Hollandse havenstad is sindsdien uitgegroeid tot een populaire citytrip bestemming. Het aantal toeristen, zowel uit binnen- als buitenland, is enorm toegenomen. En terecht. Want Rotterdam is absoluut de moeite waard. Wij vinden dat je Rotterdam absoluut niet mag betitelen als alternatief voor Amsterdam of de nummer 2 bestemming. Daarmee doe je deze havenstad tekort. Het zijn twee steden die in geen enkel opzicht met elkaar te vergelijken zijn.

Rotterdam

Over Rotterdam

Rotterdam is de op één na grootste stad van Nederland, als het gaat om het aantal inwoners. Het moet Amsterdam, dat in Rotterdam ook wel aangeduid wordt als ‘020’, voor zich dulden. Rotterdam staat vooral bekend als havenstad. De mensen die voor 1980 geboren zijn zullen op school geleerd hebben dat Rotterdam de grootste zeehaven ter wereld had. Inmiddels moet Rotterdam op basis van aantal tonnen goederenoverslag meerdere Aziatische havens boven zich dulden. Vanwege de vele havenactiviteiten staat Rotterdam ook bekend als arbeidersstad. Met het motto ‘niet lullen, maar poetsen’ wordt in vier woorden de mentaliteit van de gemiddelde Rotterdammer samengevat.

Wie Rotterdam bezoekt, die zal opvallen dat er niet zoveel historische gebouwen in het centrum staan. Dat komt doordat vrijwel de hele binnenstad op 14 mei 1940 door een bombardement weggevaagd werd. Het was de manier voor de Duitsers om het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog te breken. En met succes. Na WO II werden de meeste vernielde gebouwen niet herbouwd, maar koos men voor modernisering. Dat geeft Rotterdam het uiterlijk dat het nu heeft. Aan de ene kant is het jammer dat Rotterdam een hoop historische panden verloren is. Anderzijds zorgt het ervoor dat de stad tegenwoordig een mooie mix laat zien van moderne architectuur. Op dat gebied is Rotterdam toonaangevend in Nederland.

Veel te zien en te doen

Als je een dagje of meerdere dagen naar Rotterdam gaat, dan is er meer dan voldoende te zien en te doen. Je hoeft je geen moment te vervelen. Of je nou van winkelen, musea, architectuur of lekker eten houdt, Rotterdam heeft alles. De stad is nog steeds enorm in ontwikkeling, waardoor er vaak nieuwe dingen te ontdekken zijn in Rotterdam. Wij zullen je een globaal overzicht geven van de leukste dingen om te zien en te doen in Rotterdam.

Musea

Rotterdam telt verschillende musea die meer dan de moeite waard zijn. Onze persoonlijke favorieten zijn het Maritiem Museum, de Kunsthal en het Boijmans van Beuningen.

Het huidige Maritiem Museum Rotterdam is in 2014 voortgevloeid uit een fusie met het Havenmuseum. Het museum vertelt het verhaal van de Rotterdamse haven. Het is gevestigd in de Leuvehaven. In het water en op de kade kun je verschillende schepen en havenobjecten bewonderen, zoals een vuurtoren en een havenkraan.

Maritiem Museum Rotterdam

De Kunsthal is een expositieruimte waar kunst in alle vormen en stijlen geëxposeerd wordt. Feitelijk is het geen museum, omdat er geen sprake is van een eigen collectie. De tentoonstellingen zijn altijd tijdelijk en zeer gevarieerd qua onderwerp. Dat maakt de Kunsthal juist zo boeiend. Er vinden altijd meerdere exposities tegelijkertijd plaats, waardoor er een interessante mix ontstaat.

Het Museum Boijmans van Beuningen behoort wat ons betreft tot de beste musea van Nederland.  Het leuke aan dit museum is dat er beeldende kunst uit veel verschillende periodes tentoongesteld wordt. Zo kun je de Nederlandse schilderkunst vanaf de Gotiek tot aan de hedendaagse kunst bewonderen. Naast de vaste collectie is er in Museum Boijmans van Beuningen ook plek voor wisselende tentoonstellingen, die enorm gevarieerd in samenstelling kan zijn.

De haven van Rotterdam

Naast het eerder genoemde Maritiem Museum Rotterdam, kun je natuurlijk ook de haven zelf bezoeken. Sterker nog: rondvaarten door de Rotterdamse haven vormen de nummer één attractie van de stad. Er zijn verschillende aanbieders van boottochten, waarbij Spido de meest bekende is. Tijdens een rondvaart wordt er verteld over de geschiedenis van de haven, een aantal specifieke elementen die je tijdens de tocht ziet en over de rol van de haven van Rotterdam tegenwoordig.

Panoramisch uitzicht over Rotterdam

De skyline van Rotterdam wordt tot de mooiste skylines van Nederland gerekend. Een zeer herkenbaar element in het stadsgezicht van Rotterdam is de Euromast. Deze inmiddels 185 meter hoge toren is tussen 1958 en 1960 gebouwd ter gelegenheid van de Floriade. De Euromast is te bezoeken. Je hebt dan een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Rotterdam en de omgeving. Bij mooi helder weer kun je Delft, Den Haag en zelfs de Noordzee zien liggen.

architectuur

Architectuur

In Rotterdam kun je een groot aantal voorbeelden bewonderen van architectuur. Denk aan het Witte Huis, de Markthal, het Centraal Station, de Erasmusbrug, De Rotterdam, het Centraal Station,  het Collectiegebouw en de Kubuswoningen. Wie een wandeling door Rotterdam maakt die kan heel wat bijzondere bouwwerken tegenkomen. Voor wie van straatfotografie houdt, biedt Rotterdam heel wat te fotograferen objecten.

Meer over Rotterdam

5x zien & doen in Rotterdam
Rotterdam bezienswaardigheden top 10
Rotterdam in één dag
Rotterdam tips
Rotterdam voor beginners

Markthal