NEDERLAND TIP 1: MOOIE DORPJES

Wat niet iedere Nederlander beseft, is dat wij een groot aantal prachtige dorpen binnen onze landsgrenzen hebben. Op het gebied van mooie dorpjes is Europa sowieso al een geweldig continent. Wij hebben als Nederland het geluk dat er veel van deze mooie dorpjes in de twaalf provinciën te vinden zijn. Mooie dorpen zijn er in alle soorten en maten. Want wat maakt iets een mooi dorp? Is het de oude dorpskern die een oorsprong vindt in middeleeuwen? Is het een specifieke bouwstijl die een dorp bijzonder maakt? Is er sprake van een bijzondere geschiedenis en daaruit bewaard gebleven bezienswaardigheden of andere elementen? Is het de karakteristieke ligging? Er zijn zoveel denkbare criteria die ervoor kunnen zorgen dat een dorp of een klein stadje de betiteling mooi dorp krijgen.

Meer dan honderd mooie dorpen

Schoonheid is een subjectief begrip. Toch zie je bij dorpen, net als bij auto’s, mensen en schilderijen, dat het ene dorp vaker als mooi beschouwd wordt dan het andere dorp. Zo zijn er Nederlandse dorpen die steevast in overzichtjes voorbij komen van mooiste dorpen. Of die toeristisch enorm populair zijn vanwege de toegedichte schoonheid. Een handige leidraad voor wie mooie Nederlandse dorpjes wil bezoeken, is de website www.mooistedorpjes.nl. Daarop staan inmiddels meer dan 100 mooie dorpen in Nederland verzameld, ingedeeld per provincie. Het op het Caribische eiland Bonaire gelegen dorp Rincon heeft er ook een plekje gekregen. Bonaire is immers een bijzondere gemeente van Nederland. Wie zou willen, die kan alleen al aan het bezoeken van de mooiste dorpen van Nederland meerdere vakanties wijden.

Een aantal voorbeelden

Uit de vele mooie dorpen die Nederland rijk is, hebben we er een paar uitgepikt zodat je een paar goede voorbeelden hebt. Het zijn een aantal bekendere en minder bekende dorpen die je tijdens een vakantie of een dagje weg kunt bezoeken. Want dat kan natuurlijk ook, hè. Gewoon een dagje erop uit om een paar leuke dorpen te bezoeken. Zo heeft het geliefde blog www.in12uur.nl in één dag meerdere mooie dorpen in de provincie Noord-Brabant bezocht. In het verhaal ‘Rondrit langs Brabantse dorpjes‘ zie je in woord en beeld hoe de dorpjes Dussen, Ravenstein, Grave, Gemert, Heeze en Eersel bezocht zijn.

Hieronder beschrijven we in het kort een aantal mooie dorpen in Nederland. Puur ter inspiratie en om te laten zien wat Nederland allemaal te bieden heeft.

Giethoorn

De Overijsselse plaats Giethoorn wordt weleens het Venetië van Nederland genoemd. De vele waterwegen door het historische deel van dit dorp zijn met verschillende huurbootjes te bevaren. Dit is de mooiste manier om Giethoorn te ontdekken. Tijdens de weekeindes en vakanties kan het erg druk zijn in Giethoorn. Dat is de prijs die je betaalt voor het bezoeken van een dorp dat zo enorm populair is. Als je geen bootje wilt of kunt huren, dan kun je een wandeling door Giethoorn maken. Via vele bruggetjes kun je te voet eenvoudig manoeuvreren tussen de prachtige panden.

Giethoorn

Zoutelande

Het Zeeuwse dorp Zoutelande is wat betreft straatjes, architectuur of bezienswaardigheden niet één van de meest mooie dorpen van Nederland. Wel is de ligging geweldig. Zoutelande ligt net achter de dijk die dit stuk van Zeeland moet beschermen tegen de Noordzee. Daardoor ligt de gezellige dorpskern beschermd tegen de wind. Je hebt hierdoor geen serieus hoge temperaturen nodig om al heerlijk op een terrasje te kunnen genieten. En dan het strand van Zoutelande. Wie eenmaal een Noordzeestrand aan de Zeeuwse kust bezocht heeft, die zal begrijpen wat er zo uniek is aan deze plek. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit welk seizoen je naar Zoutelande gaat. Bij alle weersomstandigheden is het strand van dit kustdorp mooi. Niet voor niets dat de Zeeuwse popband Bløf zowel de Zeeuwse kust als Zoutelande in hun liederen bezongen heeft.

Kinderdijk

Kinderdijk is een voorbeeld van een dorp dat op zichzelf niet zo interessant is, maar waar een bezienswaardigheid ligt die tot de meest boeiende bezienswaardigheden van Nederland behoort. De 19 windmolens van Kinderdijk staan gezamenlijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt een wandeling maken die je langs de molens brengt of dit unieke plekje op de fiets bezoeken. Onze voorkeur is om Kinderdijk vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de dag te bezoeken. Dit zijn de momenten dat de vele excursiebussen van de toeristen er nog niet of niet meer zijn. Qua licht zijn deze delen van de dag ook boeiender voor wie de molens van Kinderdijk op de foto vast wil leggen.

Kinderdijk

Volendam

In het rijtje met toeristische dorpen in Nederland mag Volendam niet ontbreken. Menig toerist heeft het dorp al bezocht. Buitenlandse toeristen komen vooral tijdens georganiseerde tours en rondreizen in Volendam terecht. Voor Nederlanders betekent Volendam vooral een dagje weg. Voor hen is dit dorp in de provincie Noord-Holland vooral bekend vanwege de muziek, de paling, de klederdracht en alle bekende Nederlanders die hier vandaan komen. Volendam brengt al jarenlang BN’ers voort, die vaak dezelfde achternamen hebben. Klinken de namen Smit, Keizer, Schilder, Tol en Molenaar je wellicht bekend in de oren? Je kunt hier menig voornaam voor plaatsen en bij een bekende popartiest, acteur of voetballer uitkomen.

Volendam

Orvelte

Op het moment dat je vanaf het betaalde parkeerterrein het dorp Orvelte binnenwandelt, waan je je in een andere eeuw. Dit Drentse dorp is een openluchtmuseum waar je kunt ervaren hoe het leven er vroeger uitgezien moet hebben op het platteland van Drenthe. Er zijn verschillende oude ambachten die je met eigen ogen kunt aanschouwen, leuke winkeltjes waar je heerlijk kunt snuffelen en een paar musea die je kunt bezoeken. Zo is in Orvelte het Apple Museum gevestigd. Dit computermerk heeft misschien niet direct iets met Drenthe of het dorp zelf te maken, maar het biedt wel een unieke collectie aan Apple-producten die je kunt bewonderen.

Orvelte