NEDERLAND TIP 6: MUSEA

Nederland is een geweldige bestemming voor museumliefhebbers. Ons land telt ongeveer zevenhonderd musea, die samen goed zijn voor enkele tientallen miljoenen bezoeken per jaar. Nederlanders bezoeken gemiddeld ongeveer 1,5 musea per jaar. daar moet wel bij gezegd worden dat er een redelijk groot deel van de Nederlanders nooit of zelden een museum in Nederland bezoekt. Onder de jeugd zijn deze statistieken gunstiger, omdat de scholen geregeld met hun leerlingen naar musea gaan. Ongeveer een derde van al het museumbezoek in Nederland is afkomstig van buitenlandse bezoekers. Die focussen zich vooral op de grotere en bekendere musea, die met name in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland gevestigd zijn. Vandaar dat deze twee Randstedelijke provincies een relatief groot deel van het totale museumbezoek registreert.

Het leuke aan Nederlandse musea is de enorme diversiteit in onderwerpen. Natuurlijk zie je net als in andere landen dat kunstmusea en historische musea vrij breed vertegenwoordigd zijn. Dit zijn juist van die onderwerpen die je in een museum verwacht. Zeker in het geval van kunst is een museum de aangewezen plek om een breed publiek kennis te laten maken met unieke objecten. Sommige Nederlandse musea zijn uniek in de wereld, zeker als het gaat om typisch Nederlandse zaken zoals het Hollands Kaasmuseum, het museum van Royal Delft of de verschillende molenmusea.

Boeiende musea in Nederland

Eigenlijk is ieder museum in Nederland wel de moeite waard. Het kiezen van een aantal musea uit het aanbod van honderden is een lastige taak. Want welk museum moet hier wel en welk museum moet hier niet vermeld worden? Wij hebben er een aantal uitgekozen, die we zelf in de afgelopen jaren bezocht hebben of waarvan we weten dat ze een uniek karakter hebben.

museum in Nederland

Logistieke musea

Nederland is een land waar logistiek een belangrijk onderdeel is. We hebben een fijnmazig wegennetwerk, verplaatsen ons al lange tijd via het spoor en hebben vele waterwegen. De Rijn, Maas en Waal vormen samen met de Rotterdamse haven een toegangspoort tot Europa. Ook op het gebied van luchtvaart is Nederland geen onbelangrijke speler. Luchthaven Schiphol behoort al jaren tot de topvliegvelden van Europa.

Je kunt de verschillende vormen van logistiek bewonderen in een aantal musea. Het Maritiem Museum in Rotterdam leert je alles over de scheepvaart. In Lelystad heb je Aviodrome, waar je alles leert over de luchtvaart en ruimtevaart. Voor treinen en alles wat met het spoor te maken heeft, kun je in Utrecht het Spoorwegmuseum bezoeken. En dan de de automobiel. Er zijn meerdere musea in Nederland te vinden die aan auto’s gewijd zijn. In Den Haag laat het Louwman Museum je een grote collectie aan auto’s zien. Tot slot de fiets. Die mag natuurlijk niet ontbreken in Nederland. Hiervoor kun je het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen bezoeken.

Kunstmusea

Nederland telt heel wat kunstmusea. Alleen al in Amsterdam kun je meerdere dagen besteden aan verschillende kunstmusea. De bekendste en drukstbezochte kunstmusea van Nederland zijn het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk museum. Deze drie musea liggen allemaal in Amsterdam. In Rotterdam is het Museum Boijmans Van Beuningen een topper en Den Haag heeft met het Mauritshuis een echte topper in huis. Midden op de Veluwe ligt het Kröller-Müller Museum waar je moderne en hedendaagse kunst kunt bewonderen. Dit museum bezit onder andere de op één na grootste Van Gogh-collectie. Een kunstmuseum dat niet bij het grote publiek bekend is, maar zeker een aanrader is, is Museum de Fundatie. Alleen al het gebouw zelf van dit in Zwolle gevestigde museum is een bezienswaardigheid op zich!

Rijksmuseum

Wetenschappelijke musea

Wetenschap is een geliefd onderwerp binnen de hedendaagse samenleving. De honger naar kennis en het streven naar vooruitgang zijn belangrijke elementen die de moderne mens kenmerken. Nederland telt een aantal zeer boeiende wetenschappelijke musea. Het meest bekende en drukst bezochte wetenschapsmuseum van Nederland is het NEMO Science Museum in Amsterdam. Het interactieve karakter van NEMO spreekt een breed publiek aan. Opvallend is hierdoor het grote aandeel jeugdige bezoekers. Het tevens in Amsterdam gevestigde Body Worlds laat je het menselijk lichaam op een bijzondere wijze zien: meer dan 200 preparaten van heuse menselijke lichamen laten zien hoe complex het lichaam in elkaar steekt. Het in Oegstgeest gevestigde museum Corpus heeft het menselijk lichaam ook centraal staan, maar gebruikt een andere benadering. Tijdens een 55 minuten durende audiotour maak je een reis door het lichaam. Het oudste museum van Amsterdam is het Teylers Museum in Haarlem. Dit in 1778 gestichte museum richt zich niet alleen op wetenschap. De exposities hebben te maken met kunst, natuurhistorie en wetenschap.

Teylers Museum

Historische musea

Voor veel dingen die inmiddels historie zijn, moet je naar een museum toe om ze te kunnen bewonderen. De meeste historische musea richten zich op een specifiek gebied of onderwerp. Zo is het Naturalis Biodiversity Center in Leiden het grootste natuurhistorische museum van Nederland. De collectie van Naturalis omvat inmiddels meer dan 40 miljoen objecten, waarmee het tot de top vijf natuurhistorische musea ter wereld behoort. Het drukstbezochte historische museum is het Anne Frank Huis. Dit huis in Amsterdam is waar de Joodse familie Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Door het beroemde dagboek behoort het Anne Frank Huis tegenwoordig tot de topmusea van Nederland.

Het Nederlands Openluchtmuseum behoort tot de best bezochte musea buiten Amsterdam. Binnen een oppervlakte van 44 hectare laat dit in Arnhem gevestigde museum Nederland door de eeuwen heen zien. Het museum toont ook een presentatie van de Canon van Nederland. Een museum dat in dit overzicht niet mag ontbreken is volgens ons het Amsterdam Museum. Dit uiteraard in Amsterdam gevestigde museum is gewijd aan het heden en verleden van onze landelijke hoofdstad.

Specialiteitenmusea

Niet ieder museum laat zich zomaar in een hokje stoppen. Nederland telt tal van zogenaamde specialiteitenmusea die de moeite waard zijn. Zo waren wij zelf erg gecharmeerd van het Textielmuseum in Tilburg. Dit in een voormalige textielfabriek gevestigde museum laat je kennis maken met de traditionele manieren van textiel produceren. Het in Den Haag gevestigde Humanity House biedt je een belevingsreis om je een beetje te laten ervaren hoe het is om een vluchteling te zijn. Een onderwerp dat dichter hij huis is, is hoe het leven ongeveer een eeuw geleden in een Nederlandse volkswijk was. Het Volksbuurtmuseum in Utrecht is aan dit onderwerp gewijd.