NEDERLAND TIP 2: HET WADDENGEBIED

Het Waddengebied wordt geregeld tot het mooiste natuurgebied van Nederland betiteld. Over smaak valt te twisten, maar dat de Wadden met de daarin gelegen Waddeneilanden een bijzondere plek binnen Nederland vormen, is iets waarover weinig discussie mogelijk is. Deze eilanden hebben hun eigen unieke sfeer en de Waddenzee is beduidend anders dan de Noordzee. Omdat ongeveer driekwart van de zee bestaat uit getijdengebied, zorgt dit voor een aangepaste fauna en flora. Zo zorgt het relatief warme zeewater hier ervoor dat er pakweg 250 plantsoorten voorkomen die je alleen maar hier ziet. Daarnaast vormt de Waddenzee het leefgebied voor zeehonden. Vogels hebben het ook prima naar hun zin hier. Vele vogelsoorten zoals meeuwen, lepelaars, sterns en ganzen hebben hier een voedselrijk leefgebied.

Het is niet voor niets dat Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze organisatie schrijft het volgende over dit unieke natuurgebied: “De Waddenzee is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. Het gebied bestaat uit het grootste deel van het Deense beschermde Waddenzeegebied, het Nederlandse gedeelte dat beschermd is en de Duitse Nationale Waddenzeeparken in Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein.”. Want dat is niet iets wat iedereen beseft: het Nederlandse deel van de Waddenzee beslaat nog geen eenderde deel van het hele Waddengebied. Het Duitse Waddengebied is het grootst: meer dan de helft van het totale gebied.

Waddenzee

Waddeneilanden

Nederland telt 5 bewoonde Waddeneilanden en 9 onbewoonde eilanden en zandplaten. De vijf bewoonde eilanden zijn van west naar oost: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het geheugensteuntje dat gebruikt wordt om deze namen in de juiste volgorde te onthouden is het woordje TVTAS. In totaal hebben de eilanden een oppervlakte van ruim 1047 vierkante kilometer, waarop ruim 80 duizend mensen wonen. De bevolkingsdichtheid licht daarmee op ongeveer 20% van die van de rest van Nederland. Texel behoort tot de provincie Noord-Holland. De andere bewoonde eilanden horen bij Friesland. De onbewoonde eilanden Rottumerplaat en Rottumeroog horen bij de provincie Groningen.

De Waddeneilanden hebben hun eigen cultuur. De eilanders voelen amper verbintenis met het vasteland. Hier wonen zijn vrij hechte gemeenschappen die zeker gastvrij, maar op bepaalde manieren ook eigenzinnig en op zichzelf kunnen zijn. Wat wil je als je toch wel ietwat geïsoleerd woont en vooral op elkaar aangewezen bent. De eilanden hebben onderlinge overeenkomsten, maar zeker ook verschillen. Ieder eiland heeft zijn eigen karakter en publiek.

De enige manier om van en naar de eilanden te komen is per (veer)boot. Dit zorgt al voor een barrière. Mensen die een vakantie op de Waddeneilanden vieren, die kiezen daar zeer bewust voor. Als je de overtocht met een auto of andere vervoermiddel wil maken, dan zul je vaak al vooraf de veerboot moeten reserveren. Toeristen die naar één van de eilanden komen, die houden over het algemeen van natuur en rust. Die rust is vrijwel overal en bijna altijd aanwezig. Een uitzondering is bijvoorbeeld als het cultureel festival Oerol gehouden wordt op Terschelling.

Texel

Het Noord-Hollandse Texel is het grootste en drukstbezochte Waddeneiland. In slechts twintig minuten tijd kun je vanuit Den Helder naar Texel varen. Kenmerkend voor Texel zijn de vele schapen, de vele kilometer aan zandstraten en de typische vuurtoren.  De schapen zorgen voor heerlijk mals lamsvlees en voor wol van hoge kwaliteit, die onder andere in dekbedden gebruikt wordt. De duinen aan de westelijke kust van Texel vormen een nationaal park waar je heerlijk kunt wandelen.

Dit ‘moet’ je zien op Texel: 5 tips

De redacteur van deze site heeft zijn persoonlijke vijf tips voor Texel op een rijtje gezet en gepubliceerd op zijn blog. Wat moet je absoluut zien en doen als je Texel gaat bezoeken? In het artikel 5x zien & doen op Texel krijg je antwoord op deze vraag.

Texel

Vlieland

Het meest westelijke Friese Waddeneiland is Vlieland. Het is nipt het kleinste van de vijf eilanden en qua bezoekers het minst druk bezocht. Vlieland is daarom ideaal voor rustzoekers en strandliefhebbers. Het strand van Vlieland is maar liefst 12 kilometer lang. Hier hoef je echt niet op een kluitje te liggen. Er is slechts één dorp op Vlieland: Oost-Vlieland. Het tweede dorp, West-Vlieland, is bijna drie eeuwen geleden door overstromingen verdwenen. Hoewel Oost-Vlieland niet groot is, is het wel de moeite van het bezoeken waard. Er staan tal van karakteristieken en monumentale panden.

Terschelling

Qua oppervlakte is Terschelling het tweede eiland van de Waddeneilanden. Wat betreft het aantal bezoekers moet het Ameland voor zich dulden. Je kunt vanuit de Friese kustplaats Harlingen naar Terschelling varen. De sneldienst doet daar ongeveer 50 minuten over. Met de reguliere veerboot ben je twee uur onderweg. Cultuur en tradities zijn belangrijke elementen op het eiland Terschelling. Zo wordt hier jaarlijks het Oerol-festival gehouden en wordt ieder jaar op 6 december Sunderum gevierd. Terschelling telt verder enkele musea en monumenten.

Ameland

Het eiland Ameland is een allemansvriend. Sfeervolle dorpjes, uitstekende stranden en drassige natuurgebieden zijn via ongeveer honderd kilometer aan fietspaden met elkaar verbonden. De fietsverhuurder die bij de aankomsthaven gevestigd zit, heeft het op mooie dagen steevast druk. Als je niet op tijd bent dan grijp je er zelfs naast. Ameland leent zich perfect om met de fiets te verkennen. In de dorpjes kun je een stop maken om wat te eten, te drinken of om te winkelen. Onze persoonlijke favoriete plek aan de kust van Ameland is Beachclub The Sunset. Deze plek wordt terecht het Ibiza aan de Noordzee genoemd. Zo ervoeren wij dat zeker toen we een keer tijdens een ongewoon warme zomerdag hier vertoefden. Warm weer is hier geen must. Ook in de winter is het hier ook heerlijk om te chillen.

Ameland

Schiermonnikoog

Het meest oostelijke bewoonde Waddeneiland is Schiermonnikoog. Dit eiland is in zijn geheel een Nationaal Park. Je mag de auto hier niet mee naartoe nemen, waardoor  je aangewezen bent op het openbaar vervoer of de fiets. De verschillende soorten landschappen zorgen ervoor dat veel verschillende vogels en landdieren zich op Schiermonnikoog thuisvoelen. Schiermonnikoog kent enorme zandstranden, prachtige duinen en een dorp dat een beschermd dorpsgezicht heeft.

Meer over de Waddeneilanden

mooiste dorpjes op de Waddeneilanden